2 mins read
0 Comments

Priprava na zaposlitveni razgovor

Čestitamo!

Uspešno ste prestali prvo oviro in s svojim življenjepisom prepričali delodajalca, da ste primeren kandidat za razpisano delovno mesto. Sedaj vas čaka naslednja stopnja v selekcijskem postopku – zaposlitveni razgovor. Priprava nanj vam bo omogočila, da boste nastopili samozavestno in prepričljivo, zato pred razgovorom opravite naslednje korake.

PREBERITE RAZPIS

Ponovno preberite razpis za delovno mesto, saj vam bodo tam zapisane želene lastnosti vodilo pri nadaljnji pripravi na razgovor. Preverite tudi vsebino svoje zaposlitvene vloge, saj vas lahko na razgovoru povprašajo o podrobnostih iz vašega življenjepisa.

PROUČITE DELODAJALCA

Naberite čim več podatkov o delodajalcu, kot so kultura podjetja, njihova vizija, število zaposlenih, finančno stanje, konkurenca in podobno. Za raziskovanje lahko uporabite splet (spletne iskalnike, spletno stran podjetja, družbena omrežja,…) in povprašate prijatelje ter zaposlene v podjetju o njihovih izkušnjah. 

PRIPRAVITE ODGOVORE NA VPRAŠANJA

Poiščite najpogostejša vprašanja, ki jih kadroviki radi postavljajo na razgovorih in se nanje pripravite. Razmislite o svojih delovnih izkušnjah in kompetencah ter jih poskusite predstaviti skladno z željami delodajalca. Odgovore si lahko zapišete, vendar se jih ne učite na pamet. Prav tako premislite, kaj vas zanima o delodajalcu in delovnem mestu ter si sestavite vprašanja, ki jih boste vi zastavili izpraševalcem. 

RAZMISLITE O OBLAČILIH IN POTI NA RAZGOVOR

Del priprave na razgovor je tudi skrb za primeren osebni izgled. Poskusite izvedeti, kakšna je kultura oblačenja v podjetju in skladno temu prilagodite svojo podobo. V dvomu se raje oblecite konzervativno. Načrtujte pot na razgovor in jo predhodno preizkusite, saj se tako lahko izognete neželenemu zamujanju.

Po vseh pripravah se poskusite spočiti in naspati, saj se boste tako bolje odzvali na morebitne nepredvidljive situacije. Pred vstopom v prostor, kjer razgovor poteka, globoko vdihnite in zaupajte vase, saj pozitivni in sproščeni ljudje ustvarijo boljši vtis. Zapomnite si, da tudi kadrovik želi najti primernega kandidata za prosto delovno mesto, zato pustite tremo pred vrati.

Dodaj odgovor