Nasveti

Najpogostejša vprašanja na zaposlitvenem razgovoru


Ob misli na razgovor najverjetneje dobite tremo, ki jo lahko ublažite s pripravo na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo na razgovorih. Predlagamo, da se odgovorov ne učite na pamet, temveč razmislite, kako bi odgovorili na naslednja vprašanja. V pomoč smo vam pripravili nasvete, kako pristopiti odgovarjanju na ta pogosto večpomenska vprašanja.

POVEJTE KAJ O SEBI

Odgovor na to vprašanje naj ne bo preveč obširen, saj ste svoje izkušnje že navedli v življenjepisu. Prav tako se omejite na svoj karierni razvoj in ne osebno življenje. Lahko omenite hobije oz. prostočasne aktivnosti, če kažejo na vaše osebnostne lastnosti ali kompetence, ki so zaželene pri delodajalcu. Predvsem izpostavite dva ali tri dosežke oz. izkušnje, ki jih želite poudariti, in vzpostavite povezavo z delom, na katero se prijavljate.

Nadaljujte z branjem

Kako napisati življenjepis

Življenjepis je vaš prvi stik z delodajalcem, ki odločilno vpliva, ali boste napredovali v selekcijskem postopku in bili povabljeni na razgovor. Priprava dobrega življenjepisa terja poznavanje svojih sposobnosti, zato si vzemite nekaj časa za razmislek o vaših delovnih izkušnjah in kompetencah, ki ste jih pri delu razvili.

Življenjepis sestavljajo:

  • osebni podatki,
  • delovne izkušnje,
  • podatki o izobrazbi,
  • kompetence in veščine,
  • dosežki, nagrade, priznanja in članstva,
  • hobiji,
  • reference in priporočila.

Nadaljujte z branjem

Priprava na zaposlitveni razgovor

Čestitamo!

Uspešno ste prestali prvo oviro in s svojim življenjepisom prepričali delodajalca, da ste primeren kandidat za razpisano delovno mesto. Sedaj vas čaka naslednja stopnja v selekcijskem postopku – zaposlitveni razgovor. Priprava nanj vam bo omogočila, da boste nastopili samozavestno in prepričljivo, zato pred razgovorom opravite naslednje korake.

Nadaljujte z branjem